Hvem kan søke?

Tilskuddsordningen vil kun gjelde i kommuner i prisområdene N01, N02 og N05 som hadde en gjennomsnittlig strømpris på over 70 øre per kWt i desember.

Det gjelder Norge sør for Sognefjorden og Dovre: Rogaland, Agder, Vestfold og Telemark, Oslo og Viken, samt Vestland med unntak av kommunene Solund, Hyllestad, Fjaler, Askvoll, Sunnfjord, Kinn, Gloppen, Stryn, Bremanger og Stad og Innlandet med unntak av Dovre, Lesja, Skjåk, Lom og Vågå. I tillegg kommer Røros i Trøndelag. For kommunene Høyanger, Tynset, Sel og Folldal vil det være organisasjoner med strøm- og fjernvarmeutgifter i de delene av kommunene som ligger i prisområde N01 eller N05 som er støtteberettiget.

Innenfor disse kommunene kan disse søke:

  1. Alle frivillige organisasjoner som er registrert i Frivillighetsregisteret er tilskuddsberettiget.
  2. Andre virksomheter som er eid av frivillige organisasjoner og har utgifter til strøm eller fjernvarme er tilskuddsberettiget. Det gjelder for eksempel i de tilfellene der et idrettslag har opprettet et aksjeselskap for å drifte idrettsanlegget. Det vesentlige er at frivillige organisasjoner (og tilknyttede virksomheter) som har strøm- eller fjernvarmekostnader får tilskudd, uavhengig av hvordan eierskap og driftsform på virksomheten som har strøm- eller fjernvarmeavtalen er organisert.
  3. Andre virksomheter med vesentlig innslag av frivillig virksomhet kan søke om tilskudd. Det gjelder for eksempel grendehus eid av samvirker der frivillig innsats er avgjørende for driften. Kommunen skal gjøre en konkret vurdering av om virksomheten anses som frivillig drevet.

Alle som søker må enten eie eller leie lokaler der de dekker løpende strøm- eller fjernvarmekostnader. Utgiftene må kunne dokumenteres gjennom regning eller lignende.

Hvordan kan jeg søke?

Organisasjoner kan enten søke via det nasjonale søknadsskjemaet eller direkte til kommunen.

Det nasjonale søknadsskjemaet ligger på www.lottstift.no/stromstotte og åpner for søknader mandag 28. februar 2022.

Der blir søkerne bedt om å oppgi følgende informasjon:

  • Navn på organisasjon
  • Organisasjonsnummer
  • Kontaktinformasjon
  • Kontonummer
  • KWt forbruk desember og januar
  • Kommentarfelt
  • Strøm- eller fjernvarmeregning for desember og januar som vedlegg

Søknadene videresendes til kommunen hvor organisasjonen er registrert i Brønnøysundregistrene.

Kommunen kan supplere søknadene fra det nasjonale søknadsskjemaet med informasjon hentet inn på andre måter, for eksempel gjennom søknader sendt direkte til kommunen.

Der en organisasjon registrert i én kommune har kostnader knyttet til anlegg, lokaler, etc. i en annen kommune må de søke i den kommunen der organisasjonen har kostnadene. Det vil ikke være mulig å levere disse søknadene via det nasjonale søknadsskjemaet. De organisasjoner dette gjelder må sende en søknad med samme informasjon som listet opp over direkte til kommunen der de aktuelle anleggene ligger.

Når er fristen for å søke?

Fristen for å søke gjennom det nasjonale søknadsskjemaet er 15. mars kl 13.00.

Hvor mye får jeg?

Tilskuddet blir beregnet etter faste satser på om lag samme nivå som i ordningen for husholdninger. Søkerne må oppgi kWt forbruk for desember og januar. Forbruk for januar vil bli brukt som grunnlag for å beregne støtte i februar og mars. Hvis søker kan dokumentere at forventet strømforbruk for februar og mars er vesentlig høyere enn for januar, kan kommunen vurdere å legge annen dokumentasjon til grunn for beregning av forbruket for februar-mars.

Følgende støttesatser vil bli brukt for desember-mars:
Desember: 59 øre per kWt
Januar: 57 øre per kWt
Februar: 38 øre per kWt
Mars: 66 øre per kWt

For å beregne tilskuddet kan du gange antall kWt brukt i desember med støttesatsen for desember og antall kWt brukt januar med støttesatsene for januar–mars.

Hvor henvender jeg meg hvis jeg har spørsmål?

Hvis du har spørsmål knyttet til hvordan du skal søke eller hvordan det går med behandlingen av din søknad må du ta kontakt med kommunen der din organisasjon er registrert i Brønnøysundregistrene.