Kulturpris

Kulturpris Åsetrallen Inger Lise Stulien, Asbjørn Kvåle, Bjarne Verdal, Andreas Forgard og kulturkonsulent Ann Kristin Tollefsen .jpg

I år blir ikke kulturprisen delt ut til en enkeltperson.  
Kulturprisen går til tre menn som gjennom mange tiår har spredd glede og mye god stemning både i kommunen og utenfor kommunens grenser. Med sitt gode humør og smittende musikkglede har de gjennom utgivelser av kassett og CD fått et trofast publikum som stiller opp på konserter og ikke minst bussturer i både inn- og utland.  

Årets mottaker av kulturprisen er et danseband med tre trallene menn fra Åseral, og ble startet i 1983.  

På 80 og 90-tallet reiste de rundt på sørlandet og spilte opp til dans. Det var ikke uvanlig at det ble opp mot 35 konserter i året. 

I 1992 startet de med bussturer til utlandet, blant annet med Risdal touring.  

De har vært rundt i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Holland, Østerrike, Latvia og Estland å spilt opp til dans. 55 turer har det blitt, der flesteparten har gått til utlandet. På en tur til Riga var det med 215 danseglade nordmenn fra hele sør- og vestlandet!! 

I 1995 gav de ut kassetten og CDen "Dans i kveld" 
I 2003 kom "For swingende" på CD. 

Neste år er det 40 år siden bandet startet, og i år er 30 års jubileum for bussturene. 

Årets kulturpris går til Åsetrallen med Bjarne Verdal på trommer, Asbjørn Kvåle på gitar og Andreas Forgard på trekkspill. 

Gratulerer!!! 

Kulturstipend

Kulturstipend Ordførar Inger Lise Stulien og Emil Orthe.jpg

Åseral kommune sitt kulturstipend går i år til en kreativ oppfinner. 

Han fikk tidlig en egen snekkerbod hjemme på gården der han kunne få utfolde seg og lage forskjellige ting, Han har stor interesse av å finne ut hvordan ting fungerer, og prøver å lage egne patenter. 
 

Under pandemien når vi helst skulle begrense sosiale aktiviteter ble det en del tid til overs, og han fikk sin egen smie. Her smir han diverse ting som ovnsraker, kniver og kroker, og ikke minst munnharper som han har fått stor interesse for. Han lager munnharper i ulike durer, og spiller gjerne en trudelutt i mellom arbeidsøktene i smia.  
Han har deltatt på ulike markeder og solgt egenproduserte varer fra snekkerboden og smia.  

I år deltok han på UKM med egensmidd munnharpe, og kom helt til landsfestivalen! 

 

Årets kulturstipend går til Emil Orthe! 

Gratulerer! 

Om kultuprisen og kulturstipend

I statuttene for tildeling av kulturpris og kulturstipend står det:

Formannskapet disponerer en årlig sum på kr. 10.000,- til kulturpris og kr. 10.000,- til kulturstipend.
Begge prisene kan deles ut hvert år om det foreligger egna kandidater.

Kulturprisen har som formål å hedre enkeltpersoner eller organisasjoner som har utmerket deg enten ved stor innsats i det lokale idretts- og kulturliv, eller som har utmerket seg kvalitetsmessig som utøver og således er en viktig ambassadør for Åseral kommune.

Formålet med kulturstipendet er å medvirke til å stimulere kunstnerisk eller sportslig talentutvikling og aktivitet. Stipendet skal oppmuntre enkeltpersoner fra Åseral kommune som har valgt å satse innen områdene kunst, kultur og idrett, eller som på annen måte representerer et potensiale for kommunen.

Hvem som helst kan nominere kandidater via hjemmesiden til kommunen innen 1. mars hvert år.