nonlenfrdeites

Hvem eier juletre-skogen?

Publisert . Sist endret . Posted in Varsling/Kunngjering

Vil du hogge juletre selv? Husk at du ikke kan hogge hvor du vil! Kartverket hjelper deg finne riktig skogeier, så du vet hvem du skal spørre om lov.
Tyveri av juletrær var nok et større problem tidligere, men fortsatt tror noen at det er fritt fram. Juletrehogst er ikke en del av allemannsretten, for treet er grunneiers eiendom, understreker kommunikasjonsdirektør Ellen Alfsen i Norges Skogeierforbund.
Tidligere var det forbudt å gå i skogsplantefelt. Friluftsloven ble justert i 2012, slik at plantefelt nå regnes som utmark der du kan følge vanlige stier. Men juletre- og pyntegrøntfelt regnes fortsatt som innmark. Forsyner du deg med et juletre der, blir det som om noen skulle felle epletreet i hagen din.
Daglig leder John-Anders Strande i bransjeorganisasjonen Norsk Juletre sier at de sjelden har problemer med ubudne juletre-gjester. Men ferdsel i juletrefelt kan gi store problemer fordi vi kan dra med oss smitte fra jordsmonnet inn til de skjøre juletre-artene.

Kartverket viser vei
Mange skogeiere vil likevel gi deg lov til å hente et tre hvis du spør:
- Men det er ikke alltid like lett å finne fram til hvem som er eier av skogen der du ferdes. Med Kartverkets innsynsløsning Seeiendom.no, kan du slå opp i Grunnboken, som er det norske registeret over tinglyste eiendomsrettigheter, forklarer kommunikasjonsdirektør Ole Magnus Grønli i Kartverket.

Slik gjør du det
Slik finner du ut hvem som eier en eiendom via Seeiendom.no (framgangsmåten er omtrent den samme på Norgeskart.no):

• Gå til www.seeiendom.no og zoom inn til du finner riktig sted.
  • Trykk «Marker eiendom» for å sjekke at du har valgt riktig eiendom, og velg «Vis mer informasjon».
  • Dersom du vil finne eier, trykk på «Vis» ved Grunnboksinformasjon, og logg inn via den offentlige ID-porten med MinID, BankID eller tilsvarende.
  • Riktig eier står oppgitt under «Hjemmel til eiendomsrett».